top of page

Història Gegants de Sant Lluís

Per poder parlar dels gegants santlluïsers hem de tornar uns anys enrere per trobar les primeres sortides de gegants i capgrossos al poble de Sant Lluís.

 

La primera vegada que van veure passetjar dues figures gegantines seria l'any 1964, destacant que ja feia uns anys que la colcada no sortia a les festes i es van portar els gegants per tal de donar més vistositat a unes festes que es trobaven amb decadencia. Així els gegants de Maó juntament amb el grup de capgrossos d'Es Castell van participar en aquelles festes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La iniciativa va ser tot un èxit i així va ser com l'any 1965 l'ajuntament va decidir adquirir un grup de capgrossos al Ingenio, per a parciticar en els passacarrers de les festes dels quals en l'actualitat sols en queden 6 d'aquell any.

 

Llavors els gegants de Maó i Es Castell van participar alguns anys a les festes de Sant Lluís fins l'any 1988.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'any seguent l'Ajuntament de Sant Lluís, vista la gran acceptació que tenien els gegants va decidir adquirir la seva primera parella de gegants. Aquests van venir de Saragossa, més concretament d'Aragonesa de Fiestas, una empresa que es dedica a realitzar gegants i capgrosos i altres estris de festes.

 

La parella de gegants va costar 297.696 pesetes, sense vestir. La roba va anar a càrrec de n'Antonia Gomila (na Tònia sa cosidora o na Tònia de la Sala, com tots la coneixien, la qual uns anys més tard acabaría sent ella mateixa convertida en geganta, com homenatge a tota la seva lavor) i els i va fer uns magnifics vestits de pagesos del segle XVIII.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una altre persona que també va colaborar va ser na Joana Preto (sa peluquera) que va cedir la seva tornella de cabell natural per a que na Maria tingués la seva tornella.

 

Així va ser com les festes del 1989 es van estrenar aquesta gran parella, que va cautivar a tot un poble. Els gegants van ser portats per en Paco i en Jaume Cardona, dos germans veïns del poble, que els van fer ballar per tots els carrers del la població .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi ha que dir que en Lluis i na Maria van haver d'esperar poc temps a sortir de Sant Lluís, ja que a pocs dies de la seva estrena, van participar a les festes de la Mare de Déu de Gràcia, de Maó, juntament amb la resta de gegants menorquins.

 

Un any molt especial per ells va ser l'any 1994, que els fillets de l'escola els i van escollir els noms per votació popular, els escollits van ser els noms de Lluis i Maria, i també naixeria la seva propia colla de geganters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per Sant Antoni del 1996 en Lluís i na Maria van ser els padrins dels gegants d'Es Castell, que van rebre els noms de Jaume i Roser. Durant el boom geganter dels anys 90 varis pobles van estrenar noves figures festives, un d'ells va ser Sant Lluís. És així que a l'any 1998 que el senyor Llorenç Nuevo un dels membres de la colla de capgrossos de Sant Lluís que en aquell moment estaba separada dels gegants, partint d'un capgros de l'any 1965, va realitzar la geganta Tecla, i els padrins d'ella van ser en Kikus i na Kika de Llucmaçanes que van rebre un pin honorífic com distinció de padrins de na Tecla. Aquesta en un principi portaria en les seves mans un yo-yo, al cap de poc temps seria modificada i se li possarien uns braços bojos, similars a les dels populars gegants del carnaval de Solsona, i se li incorporaria el sistema per llençar aigua a través del seu xumet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'any 2000 també arribaria un nou personatge creat igual que na Tecla, a partir d'un capgros “en Joanet“  tot i que mai va acabar de convencer a la gent del poble i després de sortir uns anys va ser recuperat com a capgrós .

 

En Lluis i na Maria van passar vaires vegades per taller , destacant les restauracions de l'any 1998 realitzada per el migjorner Josep Moll i de l'any 2001 per la senyora Asención Pozuelo veïna del poble de Sant Lluís.

 

Al 2005 per iniciativa de l'associació de Veïns de Sant Lluís, es va realitzar per primera vegada la vestida dels gegants en públic, el matí del dissabte de festes, llavors es va realitzar la nit del pregó i ara en l'actualitat els gegants son vestits en públic de nou el dissabte de festes.

 

En Lluis i na Maria han ballat sempre amb diferentes bandes de musica fins que el 2007 es va formar el grup de grallers de la propia colla que els acompanya en tot moment alla on siguin aquest grans personatges. Aquell mateix any la colla de geganters va estrenar un nou gegantó, per els mes fillets en Doraemon.

 

Aquell mateix any, en Lluis i na Maria del 1989 es van despedir del seu poble, per un periode de temps i van donar pas a una nova parella de gegants que reprodueixen als antics Lluis i Maria, però amb una estructura i cos molt més lleugers que els originals. Així va ser com durant la nit pregonera de l'any 2008, van reapareixer els nous Lluis i Maria construits a la mateixa empressa que els originals gegants.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'any 2012 la colla pateix una nova decaiguda amb la desaparició del grup de grallers i es queda sense portadors per els gegants. Aquell mateix any es va haver de solicitar ajuda als pobles veïns per tenir portadors per els gegants i sorgeix la idea de recuperar els originals Lluís i Maria que es trobaven en un magatzem municipal.

 

La valoració va ser positiva i aquell 2012 en Lluís i na Maria del 1989 van tornar a sortir a ballar al seu poble despres de 4 anys d'inactivitat.

 

A les festes de Sant Lluís del 2013 en Lluís i na Maria orginals van estrenar una restauració a càrreg de Víctor Pons Arnau amb uns aires renovats i amb una rebaixada de pes considerable per encarar el seu 25è aniversari.

 

L'any 2014 en Lluís i na Maria originals tornen a sortir del seu poble després de molts anys, per participar a la trobada Insular de gegants en motiu dels 60 anys dels gegants d'Alaior junt amb la resta de gegants més representatius de Menorca. Durant tots aquests 25 anys de vida els gegants de Sant Lluís han realitzat diferents viatges fora de l'illa, el primer va ser l'any 2000 a Vallgorguina, seguidament van visitar en anys Veniders la barriada de la Barceloneta, Montornés del Vallés, l'illa veïna de Mallorca amb visites a Pollença i Sineu, llavors van viatjar a Navarcles i Montmeló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En l'actualitat s'està intentant tornar a donar vida a la colla de geganters per que en Lluís i na Maria tornin a ballar més que mai, sempre recordant i agraïnt a totes aquestes persones que demanera desinteresada han participat i contribuit per que els nostres gegants hagin sortit durant tants anys a ballar, desitjant que coincidint amb el seu 25è aniversari es pugui tornar a formar un grup per que els gegants segueixin durant molts d'anys més.

 

Les dades antigues han estat extretes del llibre: En Tomeu i na Guida una història gegant de Miquel Villalonga 2002.

bottom of page